sâmbătă, 7 septembrie 2013

„Am făcut Conservatorul la Sânnicolau Mare, iar cel mai mare profesor al meu a fost poporul”



Un american din Saint Paul, surprins
 de claritatea şi frumuseţea vocii lui
 Lipovan, îl întreabă: „Domnule Lipovan,
 unde aţi făcut conservatorul şi cu ce
 profesor?”, la care întrebare Lipovan
 răspunde ferm: Am făcut Conservatorul la
 Sânnicolau Mare, iar cel mai mare profesor
 al meu a fost poporul.”.

Printre purtătorii de excepţie a frumosului cântec sânmiclăuşan, a fost şi rămâne talentatul cântăreţ, dirijor şi învăţător Atanasie Lipovan, cel care a dus faima oraşului, atât în ţară cât şi în America.

Acest inimos bărbat, cu un talent înnăscut, cănta în toate limbile naţionalităţilor conlocuitoare, inclusiv în ebraică şi engleză. A primit medalia de aur la concursul de la Bucureşti din 1906, iar în 1913 a impresionat oraşele americane, unde existau sănmiclăuşeni, prezentând în aceeaşi zi câte două spectacole, alături de corul Doina şi taraful lui Bobală.

Căntecele executate de Lipovan, acompaniat la pian de francezul Jerome, au emoţionat auditorii până la lacrimi, cântând în limba maghiară şi italiană în oraşul Saint  Louis.  Din banii strânşi, omul, de mare probitate morală, îi donează pentru sinistraţii din Mesina( Italia), după erupţia vulcanului Etna.

În 1911, la inaugurarea noii sinagogi ( Str.Mreşan), la care participă şi rabinul din Szeghedin, Lipovan căntă în limba ebraică, încântând  auditoriul.
Pentru a ajunge în America, la chemarea sănmiclăuşenilor, A.Lipovan trece frontiera clandestin şi ajunge la Hamburg, unde se îmbarcă pentru New York, fiind primit de o delegaţie de 200 de români americani.
Presa din Saint Paul a descris ziua de 12 august 1913, ziua în care a fost primit Atanasie Lipovan ca o zi de sărbătoare, denumindu-l „ omul de briliante” şi „maestru de cor din ţara veche”.
În America, Lipovan a organizat 4 coruri în oraşele Saint Paul, Saint Louis, Chicago şi Pfiladelpfia.
Corul din Pfiladelpfia şi astăzi este posibil să-i poarte numele lui Atanasie Lipovan.
În cele 3 luni petrecute în America, Lipovan a fost un  adevărat ambasador al românilor, a făcut cea mai impresionantă prezentare în SUA a plaiului bănăţean, numit Sânnicolau Mare.
Pentru toate aceste merite, cetăţenii oraşului au obligaţia morală să-l păstreze în conştiinţa generaţiilor viitoare, ca un exemplu de urmat.

Pentru tot ce a făcut pentru faima oraşului său, administraţia locală ar trebui să acorde denumirea de Atanasie Lipovan unei străzi, să-i ridice un monument, să denumească o formaţie de muzică  populară sau un ansamblu cu numele său, pentru a fi păstrat în memoria noastră.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu